Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Βρέθηκε στην Βουλγαρία ποίημα του Σόλωνα εγγεγραμμένο πάνω σε βάζο


Επιγραφή – ποίημα του 1ου αιώνα π.Χ.βρέθηκε εν είδη σφραγίδας σε βάζο σε ένα αρχαίο Θρακικό τύμβο κοντά στην πόλη της Tatarevo στη νότια Βουλγαρία. Η επιγραφή- ποίημα είναι ένας στίχος από το ποίημα «Προσευχή στις Μούσες" που αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα Αθηναίο πολιτικό Σόλων.

Η επιγραφή βρέθηκε τον Αύγουστο του 2015,κατα την διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών σε θρακικό τύμβο που είχε επανειλημμένα πέσει θύμα από κυνηγούς θησαυρών στην πόλη Tatarevo στον Δήμο Parvomay της νότιας Βουλγαρίας. Το αγγείο με την «σφραγίδα» – επιγραφή στα ελληνικά είναι ένα balsamarium – ένα αρχαίο αγγείο για τη αποθήκευση βάλσαμου.Φαίνεται ότι η αρχαία επιγραφή μεταφέρθηκε στο balsamarium από περγαμηνή με την οποία το αγγείο ήταν αρχικά τυλιγμένο.

Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει την επιγραφή οτι είναι απόσπασμα από το ποίημα «Προσευχή για τις Μούσες» και το έχουν αποδώσει στο διάσημο Αθηναίο πολιτικό και ποιητή Σόλωνα (c.638 – c.558 π.Χ.), ο οποίος, μεταξύ άλλων, πιστώνεται με την τοποθέτηση των θεμελίων της δημοκρατίας της αρχαίας Αθήνας και της Ελλάδας. Το απόσπασμα αναγράφει:

«Δώσε μου Μούσα ευλογημένη από τους θεούς της ευημερίας, και από όλη την ανθρωπότητα την καλή φήμη και ότι μπορεί έτσι να είναι μια απόλαυση για τους φίλους μου, και θλίψη για τους εχθρούς μου, από τους πρώτους θα αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τους άλλους με τρόμο».

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η επιγραφή δείχνει πως οι τοπικές Θρακικές φυλές ήταν εγγράμματες και μιλούσαν Ελληνικά αντί Λατινικά, παρόλο που εκείνη την εποχή – το δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. – ήταν ήδη μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: